Vuonna 2008 syntyi henkilökohtainen, nykyisessä muodossaan oleva kotisivuni https://www.hutasu.net/, minkä tarkoituksena oli esitellä www-ohjelmoinnin kurssin päättötyötä. Kotisivuillani halusin tuoda esiin opiskelemaani alaa ja tekniikkaa niin, että se kiinnostaisi ns. ”maallikkoja”, ja että sivuja olisi helppo lukea ja ymmärtää. Sivuillani oli ja on edelleen yhteydenottolomake avun pyytämiseksi tai kysymysten esittämiseen ja niihin olen vuosien varrella pyrkinyt vastaamaan.
Yli 14 vuoden aikana yhteydenottoja on tullut sieltä sun täältä, niin yksityisiltä henkilöiltä kuin yrityksiltäkin. Sivuillani olen muutamista projekteista kertonutkin, joten ei niistä sen enempää tässä. Joka tapauksessa, monet projektit ovat johtaneet johonkin konkreettiseen laitteeseen tai vaikkapa ohjelmaan, joita hyvällä omallatunnolla uskallan kutsua prototyypeiksi.
Erilaisia prototyyppejä valmistaessa olen törmännyt useisiin erilaisiin haasteisiin, joita en olisi opiskelijana ollessani uskonut ratkovani tai rakentavani.
Olen tehnyt työuraa elektroniikkasuunnittelijana Ponssen tuotekehityksessä, joten harrastukseni on tukenut työuraani ja tottakai myös toisinpäin. Kaikkine kokemukseni, uskalsin lopulta vuonna 2021 virallisesti aloittaa sivumuotoisen yrittäjän toimen päätoimeni ohella – ei rahan takia, sitä ei tässä hommassa liikaa ole ollut, vaan ihan vain että tämä asia olisi virallista.
Ensimmäinen kerta, kun 3D-tulosteisiin sekaannuin oli vuonna 2013, jolloin hankin itselleni miniFactory -merkkisen 3D-tulostimen. Tulostin oli FDM-tekniikkaa edustava prototyyppi ja hintaa sillä oli yli 1000 euroa. Seuraava printteri oli myös samalta valmistajalta, mutta paljon parempi laadultaan.
Kun 3D-tulostus alkoi paremmalla printterillä sujua ja kappaleita alkoi syntyä, perustin kotisivuilleni erillisen yhteydenottolomakkeen 3D-tulostusta varten. Kun kiinnostus printtereitä ja 3D-tulosteita kohtaan kasvoi, investoin printtereihin lisää ja laajensin arsenaaliani. Tällöin myös tulostimien hinnat olivat alkaneet laskea huomattavasti niiden yleistyessä. Nykyisin tulostuskäytössä on Crealityn tulostimet ja uusimpana tulokkaana on Sovol SV07.
3D-tulosteita on tähän päivään mennessä tullut tehtyä yli 300:lle asiakkaalle ja näiden lisäksi useita kymmeniä muita töitä, kuten prototyyppejä, komponenttien etsintöjä ja toimituksia, laitteiden korjauksia ja esim. Arduino-ohjelmia.
Vaikka sivustoni matka alkoi harrastuksena ja yhden kurssin päättötyön lopputuloksena, syntyi siitä sittemmin paljon enemmän. Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita ja ennen kaikkea asiakkaita ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat olleet kanssani tekemisissä sivustojeni sisällön vuoksi tai sen johdosta.